Reflexions de Tristram Stuart sobre el malbaratament alimentari

Ja hem comentat en altres apartats d’aquest blog la conveniència de disposar de dades robustes sobre les pèrdues alimentàries i el malbaratament alimentari que no provinguin únicament d’extrapolacions de dades referents a estudis poc actualitzats i propis de països que descontextualitzen el problema.

L’assignació de volums concrets de malbaratament alimentari entre els diversos sectors de la cadena alimentària pot ajudar a definir projectes d’intervenció amb mesures correctives més definitòries. Però igualment, caldria no oblidar que els volums de malbaratament generats en cada sector no tradueixen amb fidelitat les verdaderes causes i els verdaders culpables d’aquest problema. 

En aquest sentit, Tristram Stuard, en la seva obra “Despilfarro: el escándalo global de la comida” (2011), opina que l’autèntic causant del problema actual que representa el malbaratament alimentari són les grans cadenes de distribució d’aliments (els grans supermercats), que impulsen el malbaratament “cap avall” (cap al consumidor), a través de mecanismes com l’empaquetatge preestablert o les ofertes tipus 2×1; i “cap amunt” (els proveïdors), en adquirir només productes que compleixen amb un criteris de presència (color, mida i forma) o en obligar a produir excedents alimentaris per eliminar els riscos ruptures d’estoc. 

Stuard afegeix que els grans supermercats han empès als petits comerços de barri a la seva desaparició a través de diverses estratègies com: polítiques de preus a la baixa (fins arribar a la competència deslleial), campanyes de promoció, extremada varietat de marques, estratègies psicològiques per guiar els hàbits de consum, accés a anàlisis de mercat, etc. 

Això permetria que els supermercats controlin la producció, tant a nivell local com quilomètric, obligant als agricultors a canviar les seves pràctiques i estructures productives a les exigències d’un mercat oligopòlic.

La campanya “Producte Fora de Sèrie” posa en relleu l’essència de la Guia de mesures per prevenir i reduir el malbaratament alimentari de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, de compartir les responsabilitats del problema del malbaratament alimentari entre tots els agents de la cadena alimentària; i  s’implementa implicant per igual productors, comerciants i consumidors. Només avançarem cap a un sistema alimentari més sostenible si totes les parts del cicle alimentari assumim la nostra responsabilitat i adopten dinàmiques de comunicació i accions resolutives de forma particular i col·lectiva.  

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: