Realment tiram molt menjar? L’opinió dels consumidors (I)

L’any 2017 s’aprova l’adhesió del Consell Insular de Menorca (Cime) al conjunt de ciutats signatàries del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, que compromet a les signants treballar per desenvolupar sistemes alimentaris sostenibles, inclusius, resilients, segurs i diversificats que garanteixin una alimentació saludable i accessible a tota la societat. Des de llavors, l’Agència Menorca Reserva de Biosfera treballa en col·laboració amb l’ONG Justícia Alimentària i la Fundació Daniel i Nina Carasso per consolidar i desenvolupar una Estratègia Alimentària insular, transversal i coordinada de polítiques alimentàries basades en els objectius de la sobirania alimentària. 

El 2018, el Cime publica l’Estudi del Potencial de Producció i Fluxos Alimentaris a l’illa de Menorca, que aporta informació sobre la quantitat d’aliments que es produeixen i comercialitzen a Menorca. L’estudi també mostra resultats sobre el malbaratament alimentari: s’apunta que del total de consum a l’illa, acaben desaprofitades 11.785 tones i que, coincidint amb dades publicades a nivell tant nacional com internacional, el sector que més contribueix al malbaratament alimentari és el domèstic (amb un 41% del malbaratament) i el que menys, el de la distribució, amb tot just un 5% de tot els residus orgànics aprofitables generats al llarg de la cadena alimentària. 

L’any 2019, també com a proposta de l’Estratègia Alimentària de Menorca, es publica la Guia per prevenir el malbaratament alimentari, que inclou mesures destinades a diversos sectors de la cadena alimentària, fugint de la idea generalitzada de sobre-responsabilitzar únicament les famílies i unitats de consum pel que fa a la generació de residus orgànics aprofitables; instant a la responsabilitat i acció compartides de tots els agents del sistema alimentari. 

La persona tècnica responsable de la redacció de la guia va elaborar un qüestionari en línia, anònim, per conèixer l’opinió i l’actitud de la població adulta menorquina, entorn en tema del malbaratament. En dos dies, hi va haver 363 respostes. Tot i que el context era molt diferent a l’actual situació de pandèmia, a continuació, es recullen algunes de les dades de la consulta i alguns testimonials: 

Seria una gran iniciativa poder disposar d’espais on intercanviar aliments (ja elaborats o no) tant per no malbaratar aliments com per a sensibilitzar-se i alhora crear comunitat entre la gent del poble. Exemple: neveres solidàries.

Com treballador d’un supermercat de gran superfície he descobert que realment es tira una quantitat immensa de menjar als supermercats. Per açò, crec que l’incidència d’una acció així ha de recaure precisament sobre aqiest tipus d’establiments. Un dels problemes que crec que provoca que es tirin molts aliments és, com he contestat abans, que molts productes es venen envasats quan no caldria (per exemple, la fruita: a vegades, si dins un envàs de fruita una peça ja té mal aspecte, el supermercat es veu obligat a tirar l’envàs sencer). Aquest sobreenvasament també provoca que moltes vegades hagis de comprar més quantitat de la que necessites.

Botigues, restaurants, menjadors, hotels, indústries alimentàries… Són les que tiren una gran quantitat d’aliments… S’han de fer accions com donacions, compostatge…

Gràcies per la iniciativa, és un tema que hem xerrat molt a casa, què podem fer per no tirar tant de menjar… Ens agradaria molt poder tenir més informació al respecte. Es cert que si compres en les botigues del poble pots ajustar millor les quantitats, però sovint guanya la comoditat i la practicitat de comprar-ho tot al mateix lloc, ja que estalvies molt de temps, per contra, compres més del necessari a causa del envasos…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: