És temps de tomàtics, no cal mirar el calendari de productes d’horta de temporada: les botigues i els mercats ofereixen cistelles amb diverses varietats; també en podem veure a gairebé qualsevol hort particular entorn els municipis menorquins. Tampoc cal dir-ho massa fort: els d’ara, els de temporada, són els tomàtics que toquen; res a veure amb els tomàtics que també podem trobar als espais comercials (i només rarament –i sempre verds- en alguns hortals) en alguns mesos d’hivern. Què faríem aquí i a l’estiu sense els nostres tomàtics?
Una de les preparacions gastronòmiques més valorada, de tradició ben conservada i que ens identifica cultural i culinàriament és l’Oliaigua. A continuació, vos oferim la recepta de Bep Al·lès Salvà que podeu trobar al llibre “Sa cuina des poble de Menorca, 120 receptes essencials”.
Ingredients
· 1Kg de tomàtics d’estiu ben madurs
· 4 cebes
· 4 pebres verds
· 4 pebres vermells
· 8 grans d’all
· julivert
· pebre bord (opcional), oli d’oliva i aigua
· pa de sopes
Preparació
Dins un tià de terra, hi posam un raig raig generós d’oli d’oliva i preparam el sofregit començant per les cebes tallades a rodelles. Quan comencin a confitar, hi afegim els alls i els pebres verds tallats a trossos grossos i finalment, els tomàtics pelats i tallats a quarts. Cada vegada que hi posam un ingredient, hem de salar i amb els tomàtics hi afegim una culleradeta de sucre. El sofregit s’ha de fer a poc a poc i a foc baix per confitar-lo. Després, hi afegim 1 litre d’aigua (millor si és mineral). Pujam el foc però sense deixar-ho bullir; just faci sabonera, apagam el foc i ho deixam reposar perquè la mateixa temperatura del tià ho acabi de cuinar.
Tradicionalment, es posava el tià a la taula, amb un parell de palanganes al costat: un amb patates fregides amb alls i llorer, i un altre amb figues o meló poc dolç (segons la temporada). Dins els plats dels començals ja hi ha les sopes torrades de pa. Si es desitja, abans d’abocar l’oliaigua, s’hi pot afegir a cada plat una cullerada de tàperes i olives tallades a rodelles que en escalfar-se donaran un gust molt especial a la preparació.
anaenlacocina.com
A l’hivern també el podem preparar, evidentment amb verdures forasteres, però millor encara si al llarg de l’estiu ens hem entretingut a preparar conserves de sofregit per abastir-nos a l’hivern.
Bon profit!