Treballes en un centre educatiu? Participa del 29S!

El proper dimecres dia 29 de setembre se celebra el Dia Internacional per a la Sensibilització sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentaris. En tot el món, tiram una tercera part de tots els aliments que es produeixen per al consum humà; a Menorca suposen quasi 12.000 tones anuals d’aliments desaprofitats. Qualsevol volum de menjar malbaratat, per petit que sigui, suposa un alt cost econòmic, però també ètic, social i mediambiental, sense oblidar l’impacte que se’n deriva sobre la dieta i la salut de les persones.

Des de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, juntament amb Justícia Alimentària, vos animam a donar visibilitat a la magnitud d’aquest problema. Totes les persones que formam part de la cadena alimentària (des de la producció d’aliments, passant per les distribuïdores i comerços, les col·lectivitats i els restaurants, fins a les llars) hem de prendre consciència de que petites accions realitzades individualment poden tenir un gran impacte a nivell global; entre totes podem canviar el rumb de l’actual model de consum alimentari cap a un sistema més respectuós amb la salut de les persones i del planeta. 

Com participar? 

Vos oferim algunes accions per escollir les que vulgueu dur a terme el mateix dia 29 de setembre o bé al llarg de tota la setmana entre el dilluns 27 de setembre i el divendres dia 1 d’octubre. Comptau amb tot el nostre recolzament i acompanyament per realitzar les accions desitjades; també podem oferir-vos recursos materials. 

Activitat 1: Mostreig de malbaratament alimentari al pati

Es tracta de recollir les sobres del berenar del pati de l’alumnat en recipients o bosses transparents, per aules, cicles o tot el centre alhora. Podeu fer-ho dimecres dia 29 de setembre, o bé tant dilluns dia 27 com divendres dia 1 d’octubre, per comparar l’impacte de l’acció. L’objectiu és visibilitzar el volum de menjar desaprofitat un dia qualsevol i prendre mesures correctives entre tot l’alumnat. 

Material necessari: bols, cubells o bosses transparents 

Cost de l’activitat: 0 € (o la compra del material)

Acompanyament: suggeriments per fer el mostreig

Proposta d’activitat de seguiment a l’aula: realitzar un dibuix previ a l’acció sobre quin volum de restes comestibles del berenar creu l’alumnat que acabam desaprofitant, i continuar l’activitat amb un dibuix comparatiu posterior a l’acció del volum real final d’aliments malbaratats (veure plantilla 1 relacionada) 

Activitat 2: Berenar Fora de Sèrie

Bona part del malbaratament alimentari és deguda al menyspreu dels consumidors cap a determinats productes amb mides, formes i colors que surten dels estàndards “perfectes”. Amb aquesta acció proposam que el centre educatiu o l’Apima assumeixi el cost d’una peça de fruita “Fora de Sèrie” (fruita de temporada en excedent, de mides petites, formes cargolades i/o amb taques) a través d’un comerç del municipi que tingui Fruita Fora de Sèrie de Menorca. Es pot fer a nivell de tot el centre, només en algun cicle o en aules concretes. L’objectiu és retornar als aliments el seu valor. 

Material necessari: 1 peça de fruita per a cada alumna/e

Cost aproximat: (0,20€ per unitat de fruita)

Acompanyament: coordinació entre el centre/apima, comerç i productors; agenda; entrega de tríptic explicatiu per a les famílies.

Proposta d’activitat de seguiment a l’aula: realitzar un dibuix sobre Productes Fora de Sèrie (pastanagues petitíssimes, carbassons enormes, pebres cargolats, tomàtics amb pigues, melons en forma de cor, etc. (veure plantilla 2 relacionada) 

Activitat 3: Exposició sobre el malbaratament alimentari

Muntatge d’una exposició, dintre o fora del centre. Es tracta de 24 bosses de fems que simulen estar plenes de menjar desaprofitat; de cadascuna surt una vara de fusta amb una frase curta sobre la situació actual del problema, les causes, els impactes i algunes mesures correctives. 

Material necessari: exposició (tot ho duu l’organització) 

Cost de l’activitat: 0 €

Acompanyament: muntatge i desmuntatge de l’exposició

Proposta d’activitat de seguiment a l’aula: reflexionar sobre la frase que més ens ha cridat l’atenció i sobre l’acció correctiva que la nostra família pot posar en pràctica d’ara endavant (veure plantilla 3 relacionada). 

Ja està decidit! I ara què?

Contactau amb nosaltres a través del correu menorca@justiciaalimentaria.com o el telèfon 666 018 254 (Noemí); comentarem les accions escollides i vos ajudarem en l’organització.

Esperam la vostra resposta. Gràcies pel vostre interès!

One thought on “Treballes en un centre educatiu? Participa del 29S!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: