16 d’octubre: Dia Mundial de l’Alimentació

FAO

Les nostres vides depenen dels sistemes agroalimentaris. Cada vegada que mengem, participem en el sistema. Els aliments que triem i la forma de produir-los, preparar-los, cuinar-los i emmagatzemar-los ens converteixen en part integral i activa del funcionament d’un sistema agroalimentari.

Un sistema agroalimentari sostenible és aquell en el qual es disposa d’una varietat d’aliments suficients, nutritius i innocus a un preu assequible per a tothom, i en què ningú té gana ni pateix cap altra forma de malnutrició. Els prestatges estan proveïts en el mercat local o a la botiga d’alimentació, però es malgasten menys aliments i la cadena de subministrament alimentari és més resilient davant crisi brusques com els fenòmens meteorològics extrems, els repunts de preus o les pandèmies, tot mentre es limita , en lloc d’empitjorar, la degradació mediambiental o el canvi climàtic. De fet, els sistemes agroalimentaris sostenibles proporcionen seguretat alimentària i nutrició per a tothom, sense comprometre les bases econòmiques, socials i mediambientals per a les generacions futures. Condueixen a una millor producció, una millor nutrició, un millor medi ambient i una vida millor per a tothom.

FAO

Els sistemes agroalimentaris donen feina a 1.000 milions de persones a tot el món, més que qualsevol altre sector econòmic. La nostra forma de produir, consumir i, lamentablement, desaprofitar aliments li cobra un preu molt alt al nostre planeta, exercint una pressió innecessària en els recursos naturals, el medi ambient i el clima. Massa sovint, la producció d’aliments degrada o destrueix els hàbitats naturals i contribueix a l’extinció d’espècies.

A més, els sistemes agroalimentaris actuals estan exposant desigualtats i injustícies profundes en la nostra societat mundial. Uns 3 000 milions de persones no poden permetre dietes saludables, mentre que el sobrepès i l’obesitat continuen augmentant a tot el món.

La pandèmia de COVID-19 ha subratllat que la necessitat d’un canvi de ruta urgent. Ha fet que sigui encara més difícil per als agricultors vendre les seves collites, mentre que l’augment de la pobresa empeny a un major nombre de residents de la ciutat a utilitzar els bancs d’aliments, i milions de persones necessiten ajuda alimentària d’urgència. Necessitem sistemes agroalimentaris sostenibles que siguin capaços d’alimentar 10.000 milions de persones el 2050.

Més informació i recull d’iniciatives entorn el Dia Mundial de l’Alimentació, en aquest web de la FAO.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: