Design a site like this with WordPress.com
Per començar

Data de “caducitat” i de “consum preferent. Diferències.

La dificultat per interpretar correctament la informació continguda a l’etiquetatge dels aliments relativa a les dates de consum constitueix una causa important de malbaratament alimentari en els establiments de venda, de servei de menjars i a les llars. Els consumidors suposen que aquestes dates tenen relació amb la seguretat dels productes, però en realitat es basen sobretot en la qualitat de l’aliment. 

La data de consum preferent indica el moment fins al qual l’aliment conserva la qualitat desitjada pel fabricant. Una vegada superada, el producte no ha caducat, però la seva textura i sabor es poden veure lleugerament modificats.

Aquests productes no es poden vendre, però encara són consumibles. Apareix en els iogurts, alguns aliments congelats, la pasta, l’arròs, els llegums secs, les conserves, l’oli o la xocolata, entre d’altres

Si tenim un aliment a casa que ha superat la data de consum preferent, abans de tirar-lo cal comprovar si s’ha conservat com indica l’etiqueta, si l’envàs està intacte i si el producte té bon aspecte, fa bona olor i té bon gust. Si és així, l’aliment és segur i encara es pot consumir. Un cop obert el producte, ja no ens hem de fixar en la data de consum preferent, sinó en la data límit de consum. 

La data de caducitat indica fins a quin dia es pot consumir un aliment de manera segura, segons el criteri del productor. Per tant, cal consumir els aliments abans que sobrepassin aquesta data. 

Es tracta d’aliments que es fan malbé amb facilitat, com el peix fresc, la carn i els embotits, els productes cuits, els fumats crus, els vegetals tallats i en brots i els productes pasteuritzats. 

Convé seguir les instruccions de “Mantenir en refrigeració entre 2 i 4 ºC” per evitar el deteriorament i la contaminació dels aliments, o fins i tot es poden congelar per allargar-ne la conservació més enllà de la data de caducitat (tot i que és preferible cuinar-los abans de congelar-los). 

One thought on “Data de “caducitat” i de “consum preferent. Diferències.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: