Projecte de llei contra el malbaratament

El Consell de Ministres va aprovar el passat 11 d’octubre el projecte de Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Rebuig Alimentari; una normativa que implica tota la cadena alimentària, prioritza la donació, obliga a la implementació de programes de prevenció i reducció de el malbaratament alimentari i que inclou també un règim sancionador.

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha destacat davant els mitjans que, el 2020 les llars espanyoles van tirar a les escombraries més de 1.300 milions de quilos d’aliments sense consumir. En una altra perspectiva: “Tres de cada quatre llars espanyoles malgasten menjar”.

Implicació de tota la cadena alimentària

La llei, que consta de 15 articles repartits en cinc capítols, quatre disposicions finals i una addicional, pretén establir un model de bones pràctiques per evitar el malbaratament d’aliments amb actuacions en tota la cadena alimentària, des de l’origen en el propi procés de collita fins als hàbits de consum a les llars i en la restauració.

La llei fixa una jerarquia de prioritats d’obligat compliment (article 5), la primera de les quals és la utilització per a l’alimentació humana, a través de donacions a empreses sense ànim de lucre o bancs d’aliments.

Donació d’aliments com a prioritat, i la seva transformació

Per a la donació d’aliments, les indústries alimentàries, establiments comercials i d’hostaleria i restauració han de subscriure convenis amb les organitzacions receptores en els quals s’ha de recollir específicament les condicions de recollida, emmagatzematge, transport i la selecció d’aliments, entre d’altres aspectes.

Els aliments que es donin han de tenir suficient vida útil d’emmagatzematge per fer possible la seva distribució i ús segur als seus destinataris finals. Tant les empreses agroalimentàries donants com les organitzacions receptores estan obligades a garantir la traçabilitat dels productes donats mitjançant un sistema de registre d’entrada i sortida dels mateixos (article 7).

En el segon ordre de jerarquia, els aliments no venuts però que estiguin en condicions òptimes de consum han de ser transformats, per exemple, elaborant sucs o melmelada. 

Bones pràctiques i implementació de programes de prevenció

A més, els agents que operen en la cadena alimentària han de disposar d’instal·lacions adequades i formació de personal perquè els processos de manipulació, emmagatzematge i transport es duguin a terme en condicions adequades que minimitzin les pèrdues, així com de sistemes que garanteixin el manteniment de la cadena de fred.

Les institucions com a centres sanitaris i educatius o residències que ofereixin càtering o servei de menjador, sigui amb mitjans propis o aliens, han de tenir també amb programes de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari que compleixin igualment la jerarquia de prioritats establerta en la llei.

Què més pot fer una col·lectivitat per prevenir el malbaratament alimentari.

Tots els agents de la cadena alimentària també hauran d’informar anualment de les pèrdues alimentàries, així com de l’acompliment dels seus plans de prevenció.

De el restaurant a casa amb envasos reutilitzables

Els establiments d’hostaleria i altres serveis alimentaris hauran d’oferir als seus clients la possibilitat que es portin, sense cost addicional, el que no han consumit i hauran d’informar d’això de forma visible, preferentment en la carta o menú . Per a això, hauran de disposar d’envasos aptes reutilitzables.

Què més pot fer un restaurant per prevenir el malbaratament alimentari.

Sobre les dates de consum preferent i data de caducitat

Una altra de les noves obligacions per als agents de la cadena agroalimentària passa perquè aquests hauran d’impedir el rebuig d’aliments a les escombraries. La norma preveu que les empreses distribuïdores d’aliments hauran d’incentivar, juntament amb les administracions, la venda de productes amb data de consum preferent o de caducitat pròxima (sempre que el producte estigui en bones condicions per al consum), i hauran de presentar-los al consumidor de manera separada i clarament diferenciats de la resta, amb preus inferiors, o destinar-se a la donació.

Diferències entre data de “consum preferent” i de “caducitat

Productes Fora de Sèrie

Els establiments de venda al detall amb una superfície superior als 400 metres quadrats hauran de disposar d’un lineal o córner específic per a fomentar línies de venda de productes considerats lletjos, imperfectes o poc estètics que estiguin en condicions òptimes de consum.

A Menorca, la Campanya Producte Fora de Sèrie de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera facilita clarament aquesta mesura i posa a l’abast als espais comercials que ho desitgen (també als petits, amb superfícies inferiors als 400 metres quadrats) material promocional d’aquests productes. 

Així mateix hauran incentivar la venda d’aliments de temporada, de proximitat, ecològics i ambientalment sostenibles i a granel, i millorar la informació sobre l’aprofitament dels mateixos.

Màxim aprofitament

Quan els aliments no siguin aptes per al consum humà, hauran de ser utilitzats com a subproductes per l’alimentació animal, per a la fabricació de pinsos, per a l’obtenció de compost de qualitat per a ús agrari, o per a l’obtenció de biogàs o un altre tipus de combustible.

Aquests article s’ha elaborat a partir d’aquestes dues fonts: 

· Article publicat al diari La Vanguardia

· Article publicat a la revista Restauración Colectiva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: