Context

L’any 2017 s’aprova l’adhesió del Consell Insular de Menorca al conjunt de ciutats signatàries del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, que compromet a les signants treballar per desenvolupar sistemes alimentaris sostenibles, inclusius, resilients, segurs i diversificats que garanteixin una alimentació saludable i accessible a tota la societat. Des de llavors, l’Agència Menorca Reserva de Biosfera treballa en col·laboració amb l’ONG Justícia Alimentària i la Fundació Daniel i Nina Carasso per consolidar i desenvolupar una Estratègia Alimentària insular, transversal i coordinada de polítiques alimentàries basades en els objectius de la sobirania alimentària. (Llegir més sobre el Pacte de Milà)

El 2018, el Cime publica l’Estudi del Potencial de Producció i Fluxos Alimentaris a l’illa de Menorca, que aporta informació sobre la quantitat d’aliments que es produeixen i comercialitzen a Menorca. L’estudi també mostra resultats sobre el malbaratament alimentari: s’apunta que del total de consum a l’illa, acaben desaprofitades 11.785 tones. (Llegir més sobre l’estudi de Fluxos)

L’any 2019, també com a proposta de l’Estratègia Alimentària de Menorca i amb el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso i la col·laboració de Justícia Alimentària , es publica la Guia per prevenir i reduir el malbaratament alimentari, que inclou mesures destinades a diversos sectors de la cadena alimentària, fugint de la idea generalitzada de sobre-responsabilitzar únicament les famílies i unitats de consum pel que fa a la generació de residus orgànics aprofitables; instant a la responsabilitat i acció compartides de tots els agents del sistema alimentari. (Accés a la Guia)

Al llarg del 2021, el Consell Insular de Menorca donarà continuïtat a la tasca realitzada fins ara en matèria de malbaratament alimentari, amb els objectius d’apropar la Guia i els respectius decàlegs d’accions als diversos sectors de la cadena alimentària i instar-los a la seva aplicació; i d’apoderar especialment els agents dels espais de venda de producte d’horta, els propis productors i els consumidors, perquè entre tots retornem el valor al “Producte Fora de Sèrie” i l’aprofitem al màxim. Ho farà mitjançant una campanya de sensibilització en col·laboració amb Justícia Alimentària.

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: