Els impactes

ELS IMPACTES DEL MALBARATAMENT ALIMENTARI

Qualsevol definició que s’adopti i qualsevol xifra disponible comparteixen una connotació moral negativa. Provocar la producció, la venda i la compra de quatre pomes quan només en són necessàries tres, suposa un alt cost econòmic, però també ètic, social i mediambiental, sense oblidar l’impacte que se’n deriva sobre la dieta i la salut de les persones.

Alhora que llencem aliments, 690 milions de persones en el món han passat gana al llarg de l’any 2019 (FAO, 2019), 3.000 milions de persones no es poden permetre una dieta saludable (FAO, 2020), i quasi dos bilions d’adults i 41 milions d’infants menors de 5 anys en el món tenen excés de pes corporal (WHO, 2016).

Desaprofitar aliments suposa desaprofitar recursos naturals com l’aigua, l’energia i el sòl prèviament invertits en la seva producció, manipulació, transport, emmagatzematge o transformació; dels quals depèn la producció futura d’aliments, perpetuant d’aquesta manera l’impacte sobre la seguretat alimentària.

Perdre o malbaratar aliments també implica contaminar: eliminar els residus orgànics aprofitables genera emissions de gasos d’efecte hivernacle sense cap motiu que els justifiqui. S’estima que entre el 8 i el 10 per cent de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle estan associats amb aliments comestibles que no es consumeixen.

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: